Coxitis Simplex

Coxitis simplex är en inflammation i höftleden. Någon riktigt bra svensk benämning på denna övergående höftledssjukdom finns inte. En ofta använd term är ”höftsnuva”, eftersom man får en ökad mängd vätska i höftleden. Dessutom kan den komma efter en förkylning. Coxitis simplex drabbar barn i åldrarna 2-12 år och är vanligast i fem-sexårsåldern. Det är den vanligaste orsaken till höftsmärta hos barn under tio år. Sjukdomen är vanligast hos pojkar. Man räknar med att cirka tre procent av alla barn får sjukdomen någon gång under uppväxten. Tillståndet och symtomen orsakas av att ledvätska har ansamlats i leden eller att ledkapseln har förtjockats.

Sjukdomen kan komma ganska plötsligt men också smygande under loppet av någon dag. De består av värk, smärtor när man går och står samt hälta. Besvären kan vara lindriga eller svåra: allt från en helt obetydlig hälta till ordentliga smärtor, ibland så kraftiga att barnet inte alls kan gå. Det gör ont i höft, lår och ibland i knäområdet. Ibland kan barnet ha haft någon form av infektion tidigare, till exempel förkylning, öroninflammation, halsont, mag-tarminfektion eller urinvägsinfektion, men det vanligaste är att symtomen kommer helt utan vidare. Ibland har barnet fallit omkull och skadat höften, men detta är oftast en efterkonstruktion och har inget med uppkomsten av symtomen att göra.

Symtom från höften, om än aldrig så beskedliga, ska bedömas av läkare snarast möjligt, särskilt om barnet inte kan stå på benet eller har feber. Vid läkarundersökningen finner man att barnet har mer eller mindre svårt att röra benet i höftleden. Temperaturen kan vara lätt förhöjd, och i detta sammanhang ska alltid ett blodprov tas för analys av blodvärde, antal vita blodkroppar, snabbsänka och eventuellt sänka. De tre senare, de så kallade infektionsproverna, kan vara lätt förhöjda. Dessutom ska höftlederna röntgas så att man kan utesluta någon annan och allvarligare orsak till symtomen.
Att ledvätska har ansamlats i leden eller att ledkapseln har förtjockats kan man påvisa med ultraljudsteknik som bekräftar diagnosen, men det är inte nödvändigt att göra en ultraljudsundersökning. Däremot är det viktigt att höften röntgas, särskilt om symtomen varat mer än en vecka.

Coxitis simplex går för det mesta över utan att man får några framtida men. Det har visat sig att en del barn har benägenhet att få coxitis simplex vid infektioner, och har man väl en gång fått coxitis simplex är risken något större att man får det på nytt, jämfört med genomsnittet.

Vill du läsa hela texten så finns den
här.

Kommentarer
Postat av: Mamma Melissa

vad skumt... kommentaren syns inte...hm...



Ja ja, skönt i alla fall att det inte var värre än så med lille Axel!:.)) Kan ju vara tusen hemska saker med de små så det var bra att han "valde" en hyfsat lindrig sjuka;.))



Hoppas att han mår bättre och bättre för varje dag!:.))

Postat av: mia

usch lät inge vidare det där, får hoppas att det försvinner..



Fin blogg du har =) Hoppas allt är bra.



Kram

2009-03-30 @ 08:59:05
URL: http://mizzmias.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback