Nya sidor

Axel har visat upp lite nya sidor de senaste dagarna. En är att han är riktigt lurig, tex så sa han till mig att han får ha lampan tänd på natten för pappa. Och till Jennie sa han att han fick det för både mig och pappa. Till Jennie sa han också att han fick hoppa från soffan bara när vi fortfarande sover...

Nåt annat som vi inte visste var att han kunde sitta helt tyst i mörkret och vänta på att nån ska vakna. Det har aldrig hänt med oss. Men i söndags, när han vaknade och skulle gå in till Jennie, som lovat att kliva upp med honom, smög han sig in. Jens trodde att han skulle väcka henne direkt. Men hon vaknade en kvart senare av att Axel satt helt tyst under en filt i fotöljen bredvid Jennies madrass och bara tittade på henne.

Och så har han börjat säga as. Det var en bil som körde asfort, och mjölken var askall. Och det kom asmycket bajs! Det är bra med brett ordförråd.


Kom ihåg att kolla in nya
hemsidan, och titta extra på oktobererbjudandet!

Tips

Jag har en ny hemsida till mina smycken. Läs under erbjudande, fram till 31 oktober pågår en insamling och utlottning av ett silverarmband. Ett litet tips bara!

Bra ord

Igår på dagis blev Axel tvungen att byta till kläder ur sin extralåda. Där har vi väl inte de bästa och finaste kläderna. Strumporna t.ex behöver nog bytas ut... Personalen berättade att han kommit på ett bra ord för dom, "smitarstrumpor". Resåret är dåligt, de halkar ner, åker av foten i stövlarna, smitarstrumpor!

Linsell

I helgen som var åkte vi tillsammans med Nelly, Peter, farmor och farfar till Mikael, Terese och Stellas stuga i Linsell. Vi hade ganska tur med vädret, växlande varmt och soligt med regn och alldeles mörkt på himlen. Det blev promenader, fika ute, korv med bröd, fiske, fjälltur i bilen, lekpark, våffelstuga, kräftor och mys.


Händelserik vecka

Axels besök hos tandläkaren gick bra. Han tyckte att det var spännande. Tanden såg förhållandevis fin ut. Det kan vara en blödning i den, som går tillbaka, som ett blåmärke. Men troligast kommer den fortsätta vara grå, och kanske bli gråare. I värsta fall blir det infekterat och då måste den tas bort. Men det hoppas jag att vi slipper! När vi skulle gå mumlade Axel till mig: Men mamma, jag vill ha en mjuk stålmannen! (Jompen som han fick vid sitt första tandläkarbesök) Det fick han ju inte, men en nalle puh-tandborste kunde han få.

Helgen har varit ganska lugn. Eller vi har hunnit mycket, men bara tagit det som det kommit. Bordet till altan börjar ta form. Alla delar är klara, nu ska de monteras ihop och målas. Men det blir nästa vecka.

För den här veckan är det fullt upp. I dag kommer bokbussen till Klockarberget, och vi har ett helt berg med böcker som ska lämnas tillbaka. Imorgon ska Axel ha med sig förmiddagsfika i ryggsäck till dagis. De ska på liten utflykt. Och jag ska träffa Ida-Marie efter jobbet. På onsdag börjar äntligen familjegympan igen, ny grupp med ny ledare på ny skola. Och Elin ska också gå. Det blir kul! Jag hoppas bara att Axel inte är för trött.

På torsdag blir det förberedelser med packning, tvätt, handling och annat inför resa till Stellas stuga på fredagen och över helgen. Och nånstans i veckan ska vi klämma in ett val också.

I naturen

I lördags morse kom farmor, farfar och kusin Stella och hämtade Axel. De skulle till Järvzoo. Och de verkar ha haft en toppendag, med fint höstväder, många djur, picknick och pannkaka. När de inte orkade gå längre fick de åka skrinda genom djurparken.

Hemma hann Jens och jag rensa och storstäda garage och förråd, vi fyllde ett släp med skrot och flera kassar och lådor med gamla kläder och skor. Vi fick upp konsoller till förvaring av virke och sorterade ett skåp med målarsaker. Alla färgbrukar fick flytta in på vinterförvaring. Det är så skönt när det är gjort, och förhoppningsvis blir vårstädningen lättare.

Ett sista projekt har vi kvar under hösten. Vi ska bygga ett bord till altan, som går att ta isär på vintern och alltså inte tar lika mycket plats som det gamla köksbordet vi har nu. Det gamla bordet, som min gammelmorfar byggt, får flytta inom familjen, så det känns bra ändå.

Även igår var det en riktigt fin höstdag. Direkt efter frukost åkte vi till svampskogen. Under två timmar plockade vi svamp (Axel, jag, Jens, farmor och farfar), åt lite blåbär (Axel och jag), åt smörgås och plättar och kastade kottar i bäcken (Axel).

Sedan på eftermiddagen åkte vi och firade gammelmormor. Jennie och Sacke kom också dit på vägen hem från Sollefteå. Axel hade gjort en pärlplatta till gammelmormor, dessutom fick hon presentkort på fotvård och god choklad. Axel fick också presenter, ett Blixten-pussel av mormor och en Nicke Nyfiken-film av Jennie och Sacke som tack för att de fick låna vår bil under helgen.

Idag har jag ringt tandläkaren. Axels ena framtand har blivit grå, han krockade med Stella för några veckor sedan och fick ont i tanden. Den satt kvar som den skulle då, men har alltså blivit grå nu. Inget att göra, men det är bra att kolla så inget hänt med den permanenta tanden bakom. På onsdag blir det undersökning.
Höst

Det blev höst väldigt plötsligt. Kallt på morgonen, bara runt 5°, och som varmast när det är riktigt fint ute ca 15°. Slut med bara ben och vattenlek. Axel har lite svårt att acceptera att han måste ha fleece och strumpor. Och han är gärna utan jacka.

Efter en dagisdag utan sömn, och med dålig nattsömn, har vi en riktig tröttis. Det blir mycket tv-tittande, mycket gnäll, mycket tjat och några ganska jobbiga timmar innan det är sovdags. Jag hoppas han snart lär sig att sova bättre och sova längre när det finns möjlighet. 5.20 är inte kul en lördag. Och det blir en lååång dag för en tröttis.

På nya avdelningen, Stjärnan, går det annars bra. Han fick många av sina kompisar med sig i flytten, och nästan alla de andra gick han med i början på lilla avdelningen. Och de fick vara en del med storbarnen före sommaren för att vänja sig lite. Eftersom alla som just flyttat över sov efter lunchen innan semestern, har de nu en lite längre och lugnare vila än de större barnen har. Men somnar Axel för det? Nej. Trots att de ligger ner på madrass och kuddar, får höra bok och sedan bara ligga i nästan en timme. Men det är väl en avvänjningsperiod vi ska igenom. Det skulle vara roligt med ett samtal snart, för att få veta mer hur de jobbar och vad de gör på dagarna. Jag tror att de har fler planerade aktiviteter än på lilla avdelningen.

I lördags var vi ut på en mysig skogspromenad, upp på Klockarberget, tillsammans med Stella och Mikael. Vi tittade på utsikten och hittade sedan en fin glänta där vi åt picknick och kusinerna lekte och hade jättekul. Jag frågade Axel senare på dan om han tyckte att det var mysigt i skogen. "Det var riktigt mysigt, mamma!" Sötis!