Cykeltvätt

Axel tvättade sin cykel förra veckan, när det var vårfint väder. Med högtryckstvätt, svamp och tvättmedel. Noga var han också. Nu är det bara den lilla detaljen att lära sig cykla på den kvar.

 

 


Ny mössa

Aline fick en så fin och bra mössa av Johanna, som hon sytt själv. Passar perfekt och i fina färger!Nu mår Aline ganska bra igen, hon är pigg och glad för det mesta och äter och sover som vanligt. Fortfarande är hon lite hostig, snorig, täppt och lite rosslig, men det är mycket bättre. Hon är ju extra infektionskänslig ett tag, så tyvärr kan vi inte gå hela familjen på Axels gympaavslutning ikväll.

RS

Aline blev förkyld i slutet av förra veckan, lite hosta och hängig. Vi hade tid för 5-månaderskontroll och vaccinering i torsdags, men på onsdagen började det låta när hon andades, och hon var riktigt hängig. Så på torsdag förmiddag fick vi istället åka till vårdcentralen för att de skulle få lyssna på Aline. Hon fick inhalera Ventolin två gånger där innan vi fick remiss till barnkliniken. Axel var ju hemma med oss eftersom det var torsdag, så han var med, men Jens fick åka från jobbet och hämta Axel på sjukhuset.

På barnkliniken lyssnade de på henne igen, tempade och så fick hon inhalera Adrenalin två gånger. Men eftersom inhaleringarna inte gav någon effekt, och hon hade märkbart jobbigt med andningen blev vi inskrivna på avd. 44. Vi fick bo i rum 10, "Gäddan", och Aline fick inte lämna rummet alls pga smittorisken. De tog RS-prov i näsan, och hon fick fortsätta inhalera med jämna mellanrum. Hon syresatte sig trots allt bra hela tiden, och åt ganska bra när hon fick näsdroppar innan.

Det kändes konstigt att inte ta med sig henne när jag skulle gå på toa eller hämta fika. Men det gick bra. Sömnen var det ju lite svårt med, ibland somnade hon när hon skulle äta, och ibland korta stunder i lånevagnen. Men ofta blev sömnen avbruten av kontroller och inhalering.

Natten var ok, hon sov bättre än hon gjorde de senaste nätterna hemma, då kunde hon vara sova om jag höll i henne. Tyvärr vaknade hon ju några av gångerna när hon skulle inhalera. Första gången på natten fick jag säga till sköterskan att vara lite tystare nästa gång, hon kom in och lämnade dörren öppen till korridoren med alla ljud och ljus, pratade med mig i vanlig samtalston och så, onödigt! Sömnen borde väl också vara viktig. Men sedan gick det bättre.

Sista gången hon fick inhalera var 4.30, och puls och syresättning var bra hela natten. De lyssnade på henne på förmiddagen och senare fick vi besked att rs-provet var positivt, men att vi kunde åka hem på permission eftersom hon återhämtat sig bra. Vi är inte utskrivna, men blir det förhoppningsvis idag per telefon när läkaren ringer. Natten inatt gick också bra, hon sov och åt och andningen lät ok. Även nu på förmiddagen låter det bättre, så förhoppningsvis är det värsta över och på väg åt rätt håll.

Axel och Jens var oroliga hemma, men när vi kom hem undrade Axel när jag och Aline skulle åka till sjukhuset nästa gång, så han och pappa kunde ha lika mysigt. Han fick ju sova i min säng också, sötis!

Aline 5 månader

 

Idag blir Aline 5 månader! Vi firar kanske senare idag med att testa gröt, eller lite majs eller palsternacka. Potatis och morot har hon ätit i ett par veckor nu, och de senaste dagarna har det hänt att hon ätit upp hela portionen, dvs en helt iskub. Så det går inte fort fram alls, men vi har ingen brådska heller.

Annars sitter hon lite nu, med stöd, men ändå bättre än tidigare, och tycker om när vi håller henne så hon kan stå. Hon skrattar mer och mer, men kan vara lite reserverad mot andra än oss.

Vi har börjat lägga henne lite tidigare på kvällarna, eller vi, jag lägger henne eftersom hon äter innan hon somnar. Men det är ändå skönt, för nu kan jag få en liten stund på kvällen efter hon somnat innan jag ska sova. Hinna se lite tv eller äta en smörgås i lugn och ro bara känns väldigt skönt.

Hon har fortfarande sin långsovning på förmiddagarna, runt 10 och upp emot två timmar. På eftermiddagen sover hon två gånger till, men då runt 45 minuter.

Vi har köpt en bärsele som vi tänker oss att använda i sommar på semestern, vi ska till Stockholm och Kålmården. Vi hade tänkt köpa en begagnad, och skulle bara kolla på dem i butik först för att kunna välja modell. Men såklart fanns en ny, som ju inte finns begagnad än, som verkade mycket bättre. Så då blev det en sån. Den går att använda även på ryggen, det känns vettigt att kunna ha den även när hon blir lite större.

I påsk firade vi med hela släkten som vanligt, och veckan som gått har Axel haft påsklov. Han har haft ett toppenlov tycker han själv. Först var Jennie hos oss, och på onsdan hade vi en dag hemma bara vi. På torsdagen lekte han med Aston, och blev bjuden på lunch, och de träffades även på fredagen en stund och lekte här. Och på eftermiddagen kom Wiliam, Melvin och Ingela hit och åt glass och lekte. Igår var vi på kusinkalas hos Stella och Artur.

Och dessutom var det första fotbollsträningen på förmiddagen. Axel var redo och påklädd med benskydd och allt redan före kl. 7. Jens ska vara med och träna Axels lag varje lördag, först på grus, sedan på gräs.

Idag ska vi bara ta det lugnt och vila, kanske grilla till middag, det är riktigt fint väder. En promenad skulle jag vilja hinna med också. Och Axel ska öva på att cykla.

 

 

 

 Glest

Det är inte lätt att hinna få till ett inlägg här... Eller hinna skulle jag väl om jag prioriterade det mer, men den tid som Axel är på dagis och Aline sover, vilket är ca 5-6 h i veckan, lägger jag oftast på att diska, plocka undan, vika och tvätta kläder, snabbkolla lite bloggar och äta lunch. Och att ladda över bilder från kameran händer inte heller så ofta, och att blogga utan bilder är inte så kul när man inte hinner skriva speciellt mycket.

Nu har vi iallafall påsklov, Axel var "superpåskhare" idag på dagis. Så nu kom superhjältedräkten jag sydde till hans kalas till användning ändå. Och det var helt hans idé, att vara något påskigt, men samtidigt få vara superhjälte.

Aline har börjat röra sig lite på golvet, hon virder sig liksom när hon ligger på mage. Och så griper hon efter saker mer. Potatisen fortsätter vi prova lite smått, och även ersättning i flaska, tyvärr ingen större framgång där. Och så skrattar hon mer och mer. I natt sov hon förresten hela natten! Jag la henne vid 20.30, lite tidigare än vanligt, det brukar inte gå så bra, men hon somnade, och fortsatte sova, och vaknade inte för att äta förrän 6.45! Lite skillnad från natten innan när hon åt vid 23, 02, 04.30 och 07.

Imorgon kommer Jennie och kanske Sacke hit över påsken, och sedan ska vi bara åka runt och äta precis som vanligt.