9 månader!

Idag blir Aline 9 månader. Hon kryper, reser sig till stående ibland, sätter sig i sängen, sover bättre på nätterna ibland, äter gärna frukt och bär, och välling, busar, myser, är lite mer nyfiken på andra människor, tycker om musk och dansar gärna till, och låter väldigt högt ibland. Vi var ju tillbaka till fotografen och valde vilka bilder vi ville köpa. Jag tror det blev 8 st, tre på bara Aline, tre på Axel och Aline tillsammans, en på bara Axel och den här.


Blommor och bin

Tidigare när Axel frågat varifrån barn kommer och hur de blir till har jag berättat om mammafrön och pappafrön som blir ett bebisfrö, och att vi fick åka till doktorn som la fröet i min mage. Vi har en bok också som berättar om olika sätt att få barn på. När vi läst den har jag hoppat över de lite mer intima delarna, och det har varit ok. Men i helgen bläddrade Axel själv i boken, och när han kom till uppslaget som visade en mamma och pappa i en säng frågade han Jens varför mamman och pappan "ligger under täcket och sprattlar och leker"? Jag vet inte riktigt vad han svarade, men det blev ingen riktig förklaring iallafall. För senare under dagen kom det följdfrågor, och jag tyckte att det var lika bra att få det överstökat...

Jag sa ungefär att vi ju har pratat om fröna, och att det behövs ett från mamma och ett från pappa för att det ska bli en bebis, och att pappans frön ligger i pungen och mognar innan de ska in och träffa mammans frö, och att pappan stoppar in fröet med snoppen... Men att det ju inte blev nån bebis iallafall för oss så vi fick hjälp av doktorn.

Axel funderade lite.

- Så pappa har stoppat sin snopp i din snippa?
- Ja

Han tänkte igen.

- Måste jag stoppa min snopp i min frus snippa?
- Ja...

- Har jag frön i min pung nu?
- Ja, men de är inte mogna än! Inte förrän du är vuxen!


Aline står

Idag ställde sig Aline upp mot rumsbordet, hon drog sig upp på vingliga ben och stog sedan och bankade nöjd på bordet. Så nu går det undan. Vi fick sänka botten på hennes säng också i veckan eftersom hon lärt sig att ta sig från liggande till sittande och upp på knä. Snart dags för grind också.

Igår var jag borta på kvällen, jag ammade och åkte efter 16. Sedan åt hon middag och välling till kvällen. Det hade gått bra, hon åt med Jens i sängen, och sedan la han ner henne i spjälsängen och satt bredvid tills hon somnade efter ca 30 minuter. Hon sov sedan till jag kom hem efter 23.30. Jätteskönt att veta att det funkar att lägga henne för Jens också, utan mig och amning!

Imorgon är det jobb och dagis. Vi har förberett oss så gott det går. Det är bäst jag går och lägger mig snart, det brukar ju bli en del vaket under natten. Det känns rätt okej att börja jobba, det blir lite mjukstart med korta dagar och sena mornar. Men det känns trist att långledigheten är slut.


På Norra berget

Igår var vi på Norra berget och grillade korv med Stella och Artur.

Familjedag

I helgen var det en riktig familjehelg. Först på lördagen åkte vi in till Norrporten Arena och såg Sean Banan, och träffade Dart Vader ("Dator Vejdur") med Stella och Artur. Axel gillade tyckte att det var toppen, Aline tog det med ro.


Sedan åkte vi hem till farmor och farfar för årets grill-familje-middag, som vanligt mycket mat, väldigt gott och trevligt. Vi satt ute  och det var riktigt varm och hann precis äta upp innan regnet började vräka ner.

Söndagen var också fin på förmiddagen, på morgonen hörde vi får från hembygdsgården, så efter lunch gick vi dit. Det var hemvändardag, och vi tittade på fåren och Axel fick prova att baka eget tunnbröd i bagarstugan.


Därefter gick vi ner till Familjedagen som familjen Sundqvist ordnat tillsammans med några andra familjer på nedre Klockarberget, hoppbord, fiskdamm och ansiktsmålning. Och sedan en snabb promenad hem medan regnet kom och åskan mullrade.

Aline älskar bär

Precis som jag och Axel tycker ALine också väldigt mycket om bär! Jordgubbar, smultron, hallon och vinbär. Här kämpar hon med att pilla i sig rödvinbär, som är sura, men goda.


Aline kryper

Aline kryper! Hon tog ett försiktigt kryp i söndags, och sedan har det blivit lite säkrare. Det är fortfarande inga långa sträckor, eller särskilt fort, men hon tar sig frammåt. Och hon står gärna och går lite om vi håller henne i händerna.

Och så har hon fått två till tänder, de första nere, förra veckan tittade två små framtänder upp.


Hon gillar musik lika mycket som Axel gjorde, och sitter o ch gungar med. Hon har några favoritlåtar, men det mesta går bra.

Till veckan börjar jag jobba. Känns konstigt. Varje dag blir det, men inte hela dagar till att börja med. Axel börjar dagis igen på måndag också. Så då blir det vardagsrutiner. Axel är anmäld till fortsättning på simskolan, och ska börja en ny grupp på gympan, som jag kanske ska hjälpa till lite med.

Trolska skogen

Förra veckan åkte vi till Trolska skogen i Mellanfjärden tillsammans med Ingela, William och Melvin. Axel hade ju varit där veckan innan också, med Stella, farmor och farfar. Men det gjorde inget att han redan sett allt. Det var jättemysigt och fint gjort med alla små detaljer i skogen, och sagan man fick följa längs stigen. Största nyheten för iår var draken, där man fick gå in i magen och leta stulna skatter. Äventyret avslutades hos tomten och med fika på stora kantareller.