Somnar själv!

Jag brukar inte jämföra barnen, hur gammal Axel var si och så, eller andra skillnader och likheter. Jag har tänkt att jag ska göra det lite mer, för att det är roligt och intressant, men det har inte blivit av. Annars är det ju väldigt enkelt att gå tillbaka i bloggen och läsa, jag var ju lite mer noggrann med uppdateringen när Axel var liten...
 
Men så gjorde jag ändå det härom kvällen när jag satt med Aline som skulle somna. Gick tillbaka till september-oktober 2008 och läste. Att Axel var snabbare med språket har vi ju uppmärksammat ändå, men intressant var att ganska precis vid den här tiden började vi låta honom somna själv på kvällarna. Men honom berodde det på att han krånglade så mycket, satte sig och stökade och läggningen tog jättelång tid. Med Aline är det sällan några problem och det tar oftast inte mer än 15-30 minuter.
 
Jag nämnde det för Jens och båda konstaterade att det är nog svårt med henne, hon blir så ledsen när vi har försökt vid några tillfällen. Men så igår, när hon skulle sova efter lunch, provade jag ändå. Jag sa "sov gott" och berättade att jag tänkte stå utanför dörren. Då sa hon "sitta dä" och pekade på stolen där vi brukar sitta och jag sa "nä, jag står här". "Ja" sa hon och jag stängde dörren och hon somnade efter en stund! Samma sak på kvällen utan problem och på kvällskvisten, strax innan jag skulle lägga mig vaknade hon till, även då sa jag "god natt" och gick ut efter en liten stund när hon fortfarande var vaken. Det verkar funka! Nu sover hon lunch igen och somnade själv.

Nya ord

Nu börjar sommarlovet närma sig sitt slut. Det har verkligen varit en toppensommar, förutom att pappa har jobbat mest hela tiden. Vädret har varit underbart, sol och värme nästan varje dag. Gotlandsresan var mysig som alltid, så snart jag hinner ska jag fixa iordning bilder därifrån.
 
På måndag börjar Axel fritids och Aline dagis, nya tider, även bokstavligt talat. Aline var på bvc förra veckan och fick 1,5-års-vaccinationen och gjorde återkoll på öronen som såg fina ut. Läkaren skickade också remiss till Öron-näsa-hals för att kolla upp polyperna. Det kommer väl en kallelse framöver.
 
Nya ord har han inte så många, men en del. "Dija" är hon själv, "Titti" är snutten, "lalle" nalle, "kocka" docka, "kacka" katten, hoppa sa hon idag helt riktigt och "icka" när jag sa att vi snickrade. men så har hon små korta ljud eller stavelser för olika saker och några hela uttryck, som "mamma titta", "itta dä" sitta där, "ha den dä". Hon gör sig ganska förstådd.
 
Axel har köpt skateboard, skydd och hjälm alldeles själv för semesterpengar han fick innan vi åkte till Gotland. Nu skejtar han till Aston mest varje eftermiddag. De leker väldigt mycket tillsammans och det är verkligen bra att ha en kompis så nära!