Jullov

Så här lång julledighet som jag har nu har jag inte haft sedan skolan. Jätteskönt iallafall! Idag har vi varit på 1-årskalas hos Ebbe i deras nya hus. Och sedan åkte vi hem till Per och hälsade på lite innan vi åkte hem och gjorde middag. Korv med potatismos till Axel, och till oss gjorde Jens en god gratinerad kassler.

Igår hade vi besök av Ida, Robban och Ludvig. Det var trevligt. Det gick bra för Axel och Ludvig att leka, inte tillsammans kanske, men samtidigt och på samma plats. Även om Ludvig gärna ville bygga saker och Axel gärna ville riva...

Sen hade vi tyvärr en tuff natt. Det började redan på kvällen med att Axel sov väldigt oroligt, och tillslut vägrade ligga i sin säng. Och slutade med att han låg på eller nästan på mig hela natten. Lite mysigt, men inte så skönt för kroppen, och inte så bra sömn för min del. Men vad gör man inte?

Imorgon ska vi åka till mormor/gammelmormor och äta tillsammans med syster/moster Jennie. Och sen ska vi till Birsta och handla lite möbler till Axels rum, och förvaring.

Egentligen hade jag tänkt börja med min väggmålning i Axels rum ikväll, men eftersom den ska vara på väggen i hans rum som är direkt mot väggen han har sängen mot i vårt sovrum så gick inte det, det skrapade för mycket på väggen. Så jag hoppas att jag får tid nån dag här framöver. Och jag hoppas att det blir så bra som det är i mitt huvud...

Nu är det god natt, och jag ser fram emot en natt utan en liten pojke på min mage/arm/axel.

Julafton del 1

Vi hade en riktigt bra julafton. Prommis på förmiddagen, en massa god julmat och godis, lagom med Kalle Anka, fina paket och trevligt sällskap såklart! Idag firade vi tillsammans med moster, mormor och gammelmormor.

image156
Axel sjunger julsånger eller nåt

image157
Första julbordet, med sylta, korv, leverpastej, köttbullar och potatis.
Och inte en fläck på finskjortan, trots att han åt själv!

image158
Hur får man upp julklapparna egentligen?

image160
Nöjd och glad tomte!


Idag fortsätter vi med julafton, del 2. Hos farmor och farfar med farbror och faster och kusin Stella.

Och imorgon blir det julafton, del 3, med morfar.



Dan före dan före dopparedan



image155



Typiskt del 2

Ja, ikväll funkar e-legitimationen, men nu är det något fel på försäkringskassans sida, så det går inte att skriva under begäran...

Idag fyller Axel 10 månader! På Isaks namnsdag.

Typiskt...

I kväll skulle jag äntligen se till att begära föräldrapenning för början av nästa år. Men naturligtvis är det något problem med e-legitimationen. Bara att vänta till imorgon och kontakta Nordea. Typiskt!

Iallafall så var vi till ännu en förskola idag. Den verkar också bra, jättefina lokaler och trevlig och påhittig personal. Så nu har vi två förskolor som känns bra. Hoppas Axel får plats på någon av dem, och åtminstone inte så långt efter det datum vi sökt.

Här kommer bilder från knytkalaset igår.

image149
Ebbe och Isak

image151
Elin

image152
Finns det hjärterum...

image153
Tröttis

image154
Jag och Axel, Ida-Marie, Helena i bakgrunden, Johanna, Aston och Emma



Knytis

Igår var vi och beökte Stångå förskola. Den verkar bättre än Klockarbergets. Finare lokaler och hon som visade oss runt och berättade om verksamheten verkade väldigt bra. Dessutom fick de sova ute. (och mormödrar/farmödrar/mostrar... brukade komma och se lucia) Idag ska vi till ännu en förskola. Och sen får jag nog ringa till kommunen och ändra ordningen på våra tre val.

Efter beöket på förskolan igår åkte vi direkt till Johanna, Mattias och Elin på knytkalas. Det var vi, Ida-Marie, Tomas och Ebbe, Helena, Patrik och Isak, Emma och Aston. Så nio vuxna och 5 barn, och en massa god mat! Tapas var temat, och det bjöds på marinerad kronärtskocka, kyckling, svamp, baconlindad kronärtskocksbotten, mojo med kanariska potatisar, potatis och tonfisksallad, köttfärsfyllda paprikor, foliepaket med fetaost och ostar och kex. Barnen lekte så snällt på golvet medan vi vuxna åt, eller inte... Men det var mysigt och trevligt, och kanske en ny tradition?!

Efter en lång dag var vi ganska trötta när vi kom hem och jag orkade inte lägga in några bilder från kvällen, men ikväll kommer det.

Egen vilja

Axel börjar visa prov på sin egna vilja. Att han har en sån har vi förstått ganska länge. Men nu kan han uttrycka den på ett helt annat sätt. Idag till exempel fick han smaka en ny maträtt, "Flygande Kalle", med kyckling, ris och banan. Efter första tuggan håller han på att kräkas, men med hjälp av lite vatten glider det ner. Jag provar med en tugga till. Den spottar han ut på golvet. Det har aldrig hänt tidigare. Han böjer sig ut åt sidan i sin matstol och spottar. Så enkelt var det med det. 
Ett annat exempel är att han börjat kasta saker han inte vill ha.  Eller saker som han vill att vi ska hämta. Han släpper inte längre bara saker och tittar var de tar vägen, han kastar med full kraft. Varje morgon de senaste dagarna har han ställt sig upp i vår säng, med stöd mot sänggaveln, tagit ut nappen och släppt ner den mellan gaveln och väggen. Inte helt lätt att hämta. Tur att man lärt sig att ha flera nappar till hands.
Ytterligare prov på viljan, och inte lika charmigt, är när han skriker för full hals så att det skär i öronen om något inte passar. Men med två rätt envisa föräldrar har han kanske att brås på...

Men han är för söt ändå!


image148


Lucia

Imorse klev jag och Axel upp strax före 8. Skönt att få ligga kvar så länge, men vi hade varit vakna till och från sen 4, så det var välbehövligt. Iallafall så hann vi se lite lucia på tv, men det är det enda vi firat med idag. Nästa år blir det annat, luciatåg på dagis, mysigt! Vi var ju och besökte ett dagis förra veckan. Där får bara föräldrarna komma och se luciatåget. Så i samråd med mamma/mormor bestämde vi ikväll att vi måste välja ett dagis där även moster/mormor/farmor... får följa med. Får se hur det blir med det... Ska till en annan förskola på måndag och ska försöka få komma till två till så fort som möjligt också.

Idag har vi iallafall tagit en långpromenad hem till Linda, det tog lite drygt en timme, och det var jätteskönt ute även om det var lite kallt. Vi fikade och pratade och Axel fick låna Teos leksaker, hoppas han inte misstycker.

Snart jul!

Igår morse sov Axel så bra. Han vaknade till och fick flytta till Jens i vår säng vid 6.30 och sen sov han vidare till efter 8, och det händer inte så ofta. Inatt vaknade han flera gånger igen. Och vid 4 var han jätteledsen och det gick inte att få honom att somna om varken i hans säng eller i vår. Till sist, strax efter 5, somnade han på mitt bröst. Mysigt, men inte så bra eftersom jag brukar kliva upp 5.30. Jag fick ta "sovmorgon" till 5.45, så att han kunde somna tillräckligt djupt för att flyttas.

I måndags hade vi besök av Ida-Marie, Tomas och Ebbe. Vi drack glögg och must och åt lussebullar, pepparkakor och majskrokar. Axel och Ebbe dansade och lekte, och läste bok med Tomas. Fick en fin bild av Ida-Marie.

image147



Mariefred

I fredags tog Jens ledigt från jobbet, och vi åkte till Mariefred för att hälsa på Ida, Robban och Ludvig. Resan gick bra, Axel sov ibland och var less och gnällig ibland, men mest bara korta stunder. Vi sjöng och lekte så gott det gick i baksätet.

När vi kom ner på fredagen åkte vi direkt och badade i härligt varmt vatten på ett rehab-badhus i närheten. Det var första gången Axel badade i bassäng, och han tyckte att det var kul och han var så duktig på att plaska och simma. Jag fick lära mig hur man ska hålla för att de ska kunna simma lite själva, under bröstet och stödja upp hakan. Och han vevade med sina små armar under vattnet.

image145


Annars har det varit god mat och trevliga samtal, och en skön skogspromenad idag innan det var dags för den långa färden hem igen.

image146


Imorgon ska vi gå och besöka den förskola som vi sökt i första hand till Axel. Spännande!

1:a advent!

Imorse tände vi första ljuset. Men vi glömde att tända när vi skulle äta frukost, och sen skulle vi inte vara hemma på hela dagen, så vi tände när vi skulle plocka bort frukosten och diska. Men det var lite trevligt ändå...
Efter frukosten blev det bad, och sen en tupplur för Axel. Därefter lunch och sen avfärd mot Birsta. Vi hade väntat oss att det skulle vara kaos och massor av folk, men det var jättelugnt! Och nu har vi köpt nästan alla julklappar. Skönt!
Axel somnade i bilen på väg från Birsta och vi åkte hem och bytte packning och fortsatte mot farfar, som skulle firas med middag och paket. Han fick biljett till Rod Stewart och blev jätteglad!
Imorgon är det jobb igen. Fast jag jobbar tre dagar och är hemma fyra så går den lediga tiden jättefort. Men så är det nog alltid. Nästa helg ska vi iallafall åka till Mariefred igen och hälsa på familjen Svensson/Järn. Det ska bli roligt. Hoppas bara att bilresan går bra med Axel.

image141
Axel läser sin favoritbok "Tittut", han har lärt sig att bläddra.
Tyvärr har han läst så mycket att flikarna börjar gå sönder.


image143
Axel och Stella hemma hos farmor och farfar.
Det blev så varmt i köket så finkläderna åkte av.


image144
Bakom Isak kan ni skymta våra nya tapeter.